Compare Listings

Τι θα πρέπει να προσέξετε για μια επιτυχημένη αγορά

Τι θα πρέπει να προσέξετε για μια επιτυχημένη αγορά

Τι θα πρέπει να προσέξετε για μια επιτυχημένη αγορά; Η επιλογή κατοικίας δεν είναι εύκολη ούτε απλή υπόθεση. Κατά μέσον όρο μια οικογένεια στην Ελλάδα, όπως εκτιμούν μεσίτες αστικών ακινήτων, μπορεί να αγοράσει μία ή το πολύ δύο κατοικίες σε διάστημα 30 ετών Γ. ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ – Κ. ΣΙΩΜΟΠΟΥΛΟΣ Επιλέγοντας την κατοικία Μικρό ή μεγάλο, στο κέντρο ή σε προάστιο, φθηνό ή ακριβό, πιλέγοντας την κατοικία

Μικρό ή μεγάλο, στο κέντρο ή σε προάστιο, φθηνό ή ακριβό, το σπίτι που θέλετε να αγοράσετε αποτελεί στις περισσότερες περιπτώσεις απόφαση ζωής: σε αυτό θα ζήσουν και θα περάσουν πολλές ώρες της καθημερινής ζωής τους ο αγοραστής και η οικογένειά του. Πολλές φορές μάλιστα χρειάζεται να ξοδέψει κανείς όλες τις οικονομίες του και επιπλέον να δανειστεί για να αποκτήσει το σπίτι που επιθυμεί.

Επιπλέον στη χώρα μας, λόγω των πολλών οικονομικών επιβαρύνσεων που έχει το ακίνητο, δεν είναι εύκολη η αλλαγή της κατοικίας, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες κάποιος αγοράζει σπίτι τέσσερις και πέντε φορές στη ζωή του. Γι’ αυτό, όταν αποφασίσετε να αγοράσετε τη δική σας στέγη, για να μην την πληρώσετε παραπάνω από ό,τι αξίζει, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα, τα σημεία που είναι βαρύνουσας σημασίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων (ΠΟΚΟΕ) κ. Κωνσταντίνο Φακαλή, είναι τα εξής:

* Ψάξτε στην περιοχή όπου ενδιαφέρεστε να αγοράσετε το διαμέρισμα. Αφού καταλήξετε σε αυτό που σας ικανοποιεί, έρχεστε σε επαφή με τον υπεύθυνο κατασκευαστή και μαθαίνετε τα στοιχεία του, τα οποία στη συνέχεια θα τα ελέγξετε για να διαπιστώσετε τη φερεγγυότητα και την εμπειρία του.

* Απευθυνθείτε στους κατά τόπους Συνδέσμους Οικοδομικών Επιχειρήσεων (τηλ. 6721.604) ή στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Κατασκευαστικών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων (τηλ. 031 222.143), για να διαπιστώσετε αν το κύριο επάγγελμά του είναι οι οικοδομικές επιχειρήσεις, αν ανήκει στα μητρώα του συνδέσμου και ότι δεν έγινε κατασκευαστής ευκαιριακά και μόνο για τη συγκεκριμένη οικοδομή.

* Αφού ελέγξετε τα στοιχεία του, δώστε μια προκαταβολή ως «αρραβώνα», για να σταματήσει να διαπραγματεύεται με άλλους. Λάβετε υπόψη σας ότι η προκαταβολή με απλή απόδειξη δεν δεσμεύει ούτε τον αγοραστή ούτε τον πωλητή. Η δέσμευση μπορεί να γίνει μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο.

* Ζητήστε τον τίτλο του οικοπέδου ή το εργολαβικό προσύμφωνο όταν η οικοδομή κατασκευάζεται με το σύστημα της αντιπαροχής. Παραδώστε τον τίτλο αυτό στον δικηγόρο σας για να ελέγξει αν το οικόπεδο είναι καθαρό και δεν έχει βάρη. Αν η αγορά γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, ο δικηγόρος θα πρέπει να ελέγξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς ως και πριν από 20 χρόνια.

* Αφού διαπιστώσετε ότι οι τίτλοι του οικοπέδου είναι καθαροί, όταν η κατοικία που θα αγοράσετε είναι υπό κατασκευή, θα πρέπει να ζητήσετε μια κάτοψη του διαμερίσματος και τη συγγραφή των υποχρεώσεων. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια ενός έμπειρου μηχανικού ή επιχειρηματία κατασκευαστή, συζητήστε για την ποιότητα των υλικών κατασκευής.

* Οταν η αγορά πρόκειται να γίνει και με χρήση στεγαστικού δανείου, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε οριστικό συμβόλαιο για να αρχίσει η εκταμίευση του δανείου. Μπορείτε όμως, για να αποφύγετε την άμεση καταβολή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ), και να συνάψετε με τον πωλητή προσύμφωνο, το οποίο διατηρεί την αντικειμενική τιμή του διαμερίσματος για δύο χρόνια. Αν περάσει αυτό το χρονικό διάστημα και δεν έχετε προβεί στη σύναψη οριστικού συμβολαίου, θα καταβάλετε φόρο βάσει των νέων αντικειμενικών τιμών που θα ισχύουν μετά τη διετία. Οσοι έχουν απαλλαγεί από τον φόρο για την πρώτη κατοικία πρέπει να ξέρουν ότι δεν μπορούν να την πουλήσουν για πέντε χρόνια. Αν όμως την πουλήσουν πριν από τη συμπλήρωση της πενταετίας, θα πρέπει να καταβάλουν τον Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτου.

* Σε κάθε οριστικό συμβόλαιο απαιτούνται υποχρεωτικά δύο δικηγόροι, ένας για λογαριασμό του αγοραστή και ένας για λογαριασμό του πωλητή. Αυτό ισχύει μόνο στη χώρα μας. Επίσης απαιτείται να υπάρχει και ένας συμβολαιογράφος. Στην Αθήνα η παράσταση του δικηγόρου είναι υποχρεωτική για αξία διαμερίσματος άνω των 5 εκατ. δρχ., ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα για αξία άνω των 750.000 δρχ. Η αμοιβή του δικηγόρου είναι για τα πρώτα 5 εκατ. δρχ. 1% και από εκεί και πάνω 0,5%, ενώ η αμοιβή του συμβολαιογράφου κυμαίνεται από 2% ως 2,2% ανεξαρτήτως ποσού. Βεβαίως η πραγματική αμοιβή του συμβολαιογράφου είναι 1,2%, τα υπόλοιπα είναι υπέρ τρίτων.

* Ο καλύτερος διακανονισμός που μπορεί να κάνει ο αγοραστής εξαρτάται από το ύψος της προκαταβολής. Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι, αν έχει τελειώσει ο σκελετός της οικοδομής, ο κατασκευαστής έχει ξοδέψει το 33%-35% του προϋπολογισμού του έργου. Αν έχουν τελειώσει οι τοιχοποιίες, πλησιάζει το 40%. Αν έχουν τελειώσει οι ηλεκτρικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, πλησιάζει το 45%. Αν έχουν ολοκληρωθεί τα επιχρίσματα, πλησιάζει το 52%.

* Η καλύτερη εποχή για αγορά εξοχικής κατοικίας είναι ο χειμώνας, γιατί μπορεί να πετύχετε καλύτερη τιμή και καλύτερη διαπραγμάτευση, ενώ για την αγορά διαμερίσματος στα αστικά κέντρα όλες οι εποχές είναι το ίδιο.

Οι 11 αρχές του παζαριού

Αναζητείτε την ευκαιρία ή το δάνειο με το χαμηλότερο κόστος για να σας κοστίσει φθηνότερα η αγορά κατοικίας. Μην ξεχνάτε όμως ότι χρήματα μπορείτε να κερδίσετε και από το «παζάρεμα» της τιμής. Αρκεί φυσικά να χαράξετε και να ακολουθήσετε τη σωστή τακτική. Αλλωστε η τεχνική των διαπραγματεύσεων δεν είναι μόνο θέμα ταλέντου αλλά ολόκληρη επιστήμη. Το αμερικανικό περιοδικό «Parent Time» προτείνει συγκεκριμένες τεχνικές «παζαρέματος», αναλόγως της περιπτώσεως, με τα πιθανά αποτελέσματα.

Τεχνική 1η: Αρχίστε την προσφορά σας χαμηλότερα από τα χρήματα που προτίθεστε να καταβάλετε, συνεχίζοντας προς τα πάνω.

Η τακτική αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική στις περιοχές που είναι υπερτιμημένες και σε περιόδους κατά τις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση, δηλαδή όταν η αγορά ακινήτων είναι σχετικά πεσμένη.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής απορρίπτει άμεσα ή έμμεσα την προσφορά σας, οπότε εσείς αυξάνετε την τιμή και συμφωνείτε σε κάποια η οποία πλησιάζει όσο το δυνατόν περισσότερο στο χρηματικό ποσό που επιθυμείτε να καταβάλετε.

Τεχνική 2η: Η προσφορά σας πλησιάζει τη ζητούμενη τιμή.

Η τακτική αυτή λειτουργεί καλύτερα σε περιοχές που είναι καλά κοστολογημένες και η αγορά ακινήτων είναι ενεργή.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής μπορεί να ζητήσει κατηγορηματικά ή με άλλον τρόπο να αυξήσετε την προσφορά ελάχιστα.

Τεχνική 3η: Προσφέρετε την υψηλότερη τιμή που μπορείτε να διαθέσετε.

Η τακτική αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική στις πιο περιζήτητες αγορές.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής μπορεί να την απορρίψει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αποχωρήσετε.

Τεχνική 4η: Κάντε συμβιβασμούς στη διαπραγμάτευση.

Η τακτική αυτή λειτουργεί καλύτερα σε αγορές ή σε περιπτώσεις όπου ο πωλητής έχει υψηλά κίνητρα.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής μπορεί να «εμπορευτεί» τις οικονομικές παραχωρήσεις για να συμφωνήσετε να αγοράσετε το σπίτι νωρίτερα ή να αναλάβετε τις τυχόν επιδιορθώσεις μετά την επιθεώρηση.

Τεχνική 5η: Απαιτήστε κάτι που στην πραγματικότητα δεν θέλετε για να κερδίσετε κάτι άλλο.

Η τακτική αυτή είναι αποτελεσματική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής απορρίπτει αρχικά την πρότασή σας, με αποτέλεσμα να μπορείτε να διαπραγματευτείτε ξανά, υποχωρώντας σε αυτό που δεν θέλετε, και έτσι να πετύχετε χαμηλότερη τιμή ή κάποια παραχώρηση εκ μέρους του πωλητή.

Τεχνική 6η: Κινηθείτε προσφέροντας μικρές προσαυξήσεις.

Η τακτική αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική στις υπερτιμημένες περιοχές και όταν η ζήτηση είναι πεσμένη.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής μπορεί να συμφωνήσει σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που αρχικά ζητούσε, αν του δοθεί χρόνος να προσαρμοστεί στην ιδέα και εσείς επανέρχεστε κάθε τόσο με ελαφρά βελτιωμένες προσφορές.

Τεχνική 7η: Εστιάστε σε θέματα που μπορείτε να αντιμετωπίσετε για να διατηρήσετε το χαρτί της διαπραγμάτευσης και να πετύχετε τον στόχο σας.

Λειτουργεί καλύτερα όταν είστε διατεθειμένοι να πάτε σε πολλούς γύρους διαπραγμάτευσης.

Πιθανή έκβαση: Πωλητής και αγοραστής συμβιβάζονται αφού έχουν επιλύσει πρώτα τα εύκολα θέματα.

Τεχνική 8η: Γίνετε απρόβλεπτοι.

Η τακτική αυτή είναι περισσότερο αποτελεσματική έπειτα από αρκετούς ανεπιτυχείς γύρους διαπραγμάτευσης.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής δέχεται την προσφορά σας, αφού τον αιφνιδιάσετε, αλλάζοντάς τη σημαντικά.

Τεχνική 9η: Κάντε δύο προσφορές.

Λειτουργεί καλύτερα ύστερα από αρκετούς γύρους διαπραγμάτευσης.

Πιθανή έκβαση: Ο πωλητής δέχεται ένα από τα δύο σενάρια που του προσφέρατε.

Τεχνική 10η: Μοιράστε τη διαφορά.

Είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν πωλητής και αγοραστής βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά που ζητούν και προσφέρουν αντίστοιχα.

Πιθανή έκβαση: Να βρεθεί η χρυσή τομή συμφωνώντας σε μια τιμή ακριβώς στη μέση από την προσφορά – ζήτηση.

Τεχνική 11η: Θέσατε ημερομηνίες λήξης όσον αφορά τη δράση.

Λειτουργεί καλά σε κάθε περίσταση.

Πιθανή έκβαση: Αγοραστής και πωλητής ενεργούν πιο γρήγορα και αποφασιστικά υπό την πίεση του χρόνου.

Η επιλογή μεσίτη δεν είναι εύκολη υπόθεση

Το 80% των αγοραπωλησιών ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία, γίνεται με τη συμβολή των κτηματομεσιτών. Προτού όμως αποφασίσει κάποιος να απευθυνθεί σε κάποιον μεσίτη αστικών συμβάσεων θα πρέπει να εξετάσει αν και κατά πόσο είναι αυτός νόμιμος επαγγελματίας. Σύμφωνα με τον κ. Ι. Ρεβύθη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδας, δύο είναι τα κριτήρια με τα οποία μπορείτε να ελέγξετε τη νομιμότητα αυτών που έχετε απέναντί σας: πρώτον, η κατά τους τύπους έγκυρη επαγγελματική άδεια που πρέπει να υπάρχει· και, δεύτερον, το γεγονός ότι κανένας νόμιμος μεσίτης δεν λαμβάνει προκαταβολικά οποιοδήποτε είδος αμοιβής.

Υπάρχουν μεσίτες που ασχολούνται αποκλειστικά με αγοραπωλησίες αστικών ακινήτων, άλλοι που επικεντρώνονται στα βιομηχανικά, κάποιοι άλλοι που ασχολούνται με ενοικιάσεις εμπορικής και επαγγελματικής στέγης, άλλοι που γνωρίζουν την αγορά εξοχικών κατοικιών σε ακριβά ή φθηνότερα θέρετρα, όπως επίσης και εκείνοι που μπορούν να σας υποδείξουν ακίνητα εισοδήματος και οικόπεδα επαγγελματικά ή μη, και άλλα γραφεία που ασχολούνται με όλα τα παραπάνω.

Οπως όμως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κτηματομεσιτών, «επ’ ουδενί τρόπω δεν πρέπει να προκαταβάλλονται χρήματα για οποιονδήποτε λόγο. Οι μεσίτες πληρώνονται μόνο αν το ακίνητο φτάσει στον συμβολαιογράφο ή για εκτίμηση-ανάλυση ακινήτων ή βάσει ειδικής συμφωνίας με τον πελάτη αν το ακίνητο χρήζει ειδικών δημοσιεύσεων ή βρίσκεται μακριά από τον τόπο όπου είναι το μεσιτικό γραφείο και πρέπει να πληρωθούν κάποια έξοδα διαμονής, μεταφορικά κτλ. Σήμερα ο μεσίτης είθισται να εισπράττει 2% επί της πραγματικής αξίας του ακινήτου από τον πωλητή και 2% από τον αγοραστή, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις που η αξία τού προς πώληση ακινήτου είναι αρκετά μεγάλη υπάρχουν και περιθώρια εκπτώσεων».

Η εντολή ανάθεσης για πώληση, αγορά, μίσθωση, αντιπαροχή, εκτίμηση κτλ. πρέπει να είναι έγγραφη για εξασφάλιση και των δύο πλευρών, δηλαδή και του μεσίτη και του πελάτη.

Επίσης καλό είναι οι ενδιαφερόμενοι να ελέγχουν επισταμένως την προέλευση μιας αγγελίας πώλησης ή αγοράς ακινήτου και αυτό γιατί μπορεί μερικές από αυτές είτε να είναι εικονικές είτε να αποσκοπούν στη διερεύνηση τιμής για κάποιο ακίνητο, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου οι αναγραφόμενες τιμές στις μικρές αγγελίες είναι υπερβολικές με αποτέλεσμα να διαστρεβλώνεται η άποψη του υποψήφιου αγοραστή για την πραγματική τιμή ενός ακινήτου.

Πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Ρεβύθης, τον τελευταίο καιρό γίνεται προσπάθεια για την κατάρτιση των κτηματομεσιτών μέσω της δημιουργίας μεταπτυχιακής εκπαίδευσης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο για πτυχιούχους του Παντείου και αργότερα για πτυχιούχους άλλων ανώτατων ιδρυμάτων, με στόχο την αναβάθμιση ακόμη περισσότερο του επαγγέλματος του μεσίτη. Επίσης οι φοιτητές με την ολοκλήρωση του εν λόγω μεταπτυχιακού θα λαμβάνουν και πτυχίο εκτιμητή.

Πουλώντας το σπίτι σας

Από την επιλογή ερωτικού συντρόφου ως την πώληση κατοικίας η εμφάνιση αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα προσέγγισης. Σε περίπτωση λοιπόν που θέλετε να πουλήσετε ένα παλιό σπίτι στην καλύτερη δυνατή τιμή, πρέπει να το… τυλίξετε σε μια εντυπωσιακή συσκευασία. Ποια είναι όμως τα μυστικά που εγγυώνται επιτυχία και ποια στοιχεία μπορεί να σας οδηγήσουν στο αντίθετο αποτέλεσμα;

Κατ’ αρχάς πρέπει να μπείτε στη θέση του αγοραστή και να προβλέψετε τις επιθυμίες του. Τι αναζητεί από ένα σπίτι; Μεσίτες και γενικά άτομα του χώρου υποστηρίζουν ότι τα ευρύχωρα και φωτεινά διαμερίσματα έχουν μεγαλύτερη ζήτηση. Αν λοιπόν το δικό σας «προϊόν» προς πώληση δεν διαθέτει αυτά τα στοιχεία, φροντίστε να τα αποκτήσει. Μια απλή και οικονομική κίνηση είναι να βάψετε όλους τους τοίχους με απαλά, φωτεινά και μοντέρνα χρώματα, προσδίδοντας μια ανανεωμένη εικόνα. Προσοχή στους έντονους και μουντούς χρωματισμούς που θα έχουν αποτέλεσμα να φαίνεται ο χώρος μικρότερος και όχι φιλικός.

Στη συνέχεια επιμεληθείτε τα πατώματα σε όλα τα δωμάτια. Οσον αφορά τα υπνοδωμάτια, το ξύλο θεωρείται ζεστό υλικό και γι’ αυτό αποτελεί το φαβορί των προτιμήσεων. Στο μπάνιο έχει παρατηρηθεί ότι το μάρμαρο ή τα φωτεινά, μοντέρνα πλακάκια τραβούν την προσοχή. Και αν το σαλόνι και η κουζίνα είναι καλυμμένα με μωσαϊκό, καλό είναι να το αντικαταστήσετε με πιο σύγχρονα υλικά, π.χ. μάρμαρο ή πλακάκι. Επίσης, για να δώσετε σύγχρονο ύφος στην κουζίνα σας, τοποθετήστε καινούργια ντουλάπια. Αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα, περάστε τους απλώς ένα χέρι μπογιάς και επισκευάστε τις ενδεχόμενες μικροατέλειες (π.χ., μεντεσέδες).

Απαίτηση των περισσότερων ατόμων αποτελεί η στέγη τους να είναι λειτουργική όσον αφορά τις καθημερινές ανάγκες, π.χ. να έχει καλούς διακόπτες, το καλοριφέρ να μην παρουσιάζει προβλήματα. Γι’ αυτό επιδιορθώστε τις υδραυλικές και τις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.

Για να προσδώσετε στο σπίτι σας τη μινιμαλιστική τάση της εποχής και για να φαίνεται άνετο και ευχάριστο, μπορείτε να προσθέσετε στο σαλόνι σας έναν καθρέφτη πάνω από το τζάκι. Ετσι θα δημιουργηθεί η αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος. Και ο κατάλληλος φωτισμός βοηθά. Τονίστε διάφορες γωνίες και έπιπλα με σποτάκια. Ακόμη «προσέξτε τις μοκέτες και τις κουρτίνες σας. Να είναι καθαρές, σε κλασικά σχέδια και χρώματα» τονίζουν οι διακοσμητές. Προτού φτάσει η μεγάλη ημέρα της συνάντησης, μην ξεχάσετε να κάνετε γενική καθαριότητα και να ξεφορτωθείτε όλα τα περιττά και ογκώδη έπιπλα που όχι μόνο καταλαμβάνουν χώρο αλλά καταστρέφουν την αισθητική και ίσως την εντύπωση του αγοραστή.

Βέβαια οι προετοιμασίες και η διακόσμηση πρέπει να γίνουν με μέτρο: να μην επεμβείτε σε μεγάλο βαθμό αλλά να αφήσετε τη φαντασία του υποψήφιου ιδιοκτήτη ελεύθερη. Το προσωπικό σας στυλ δεν είναι απαραίτητο να ταιριάζει με τις προτιμήσεις του άλλου. Οι πιθανότητες να συμφωνήσει ο αγοραστής είναι περισσότερες αν έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει και αυτός στην τελική διαρρύθμιση.

Το χρηματικό ποσό που θα διαθέσετε για την επέμβαση-ανακαίνιση της κατοικίας σας δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κατασκευαστικών και Οικοδομικών Επιχειρήσεων (ΠΟΚΟΕ) κ. Στέλιο Σώκο, «ένα παλιό σπίτι είναι όπως ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Οσα χρήματα και να δώσετε για να το αναβαθμίσετε, δεν μπορείτε να κρύψετε την ημερομηνία γέννησής του, στοιχείο που ενδιαφέρει τους αγοραστές.

Είναι άσκοπο να κάνετε πολλά έξοδα, αφού δεν πρόκειται να τα αποσβέσετε». Οπότε προβείτε μόνο στις απαραίτητες, προαναφερόμενες κινήσεις. Αρχίστε όμως τις προετοιμασίες από νωρίς. Τουλάχιστον έναν χρόνο προτού βάλετε την αγγελία στην εφημερίδα ξεκινήστε την ανανέωση.

Τι πρέπει να κάνετε 

1. Προετοιμαστείτε έχοντας κάνει έρευνα αγοράς για την αξία του σπιτιού σας.

2. Δώστε βάση στα υλικά δαπέδου.

3. Κάντε γενική καθαριότητα.

4. Φροντίστε τη διακόσμηση εξαφανίζοντας όλα τα περιττά και παλιά κομμάτια, ώστε να αναδειχθούν η ευρυχωρία και η λειτουργικότητα του σπιτιού.

5. Αφήστε περιθώρια αυτοσχεδιασμού στον αγοραστή.

Τι δεν πρέπει να κάνετε 

1. Να ξοδέψετε πολλά χρήματα στην ανακαίνιση του σπιτιού.

2. Να διακοσμήσετε το σπίτι με το προσωπικό στυλ σας.

3. Να αμελήσετε τις επισκευές των ηλεκτρικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων.

4. Να βάψετε τους τοίχους με σκούρα ή έντονα χρώματα.

5. Να έχετε παράλογες απαιτήσεις στην τιμή.

img

manager

Related posts

Μετακόμιση τώρα ή ποτέ

Αρχικά μην αγχώνεστε. Η μετακόμιση θα γίνει με...

Continue reading
by manager

7 συμβουλές για να κερδίσετε στην ενοικίαση ακινήτου

Τοποθεσία, εσωτερική διαρρύθμιση, τιμή, θέρμανση...

Continue reading
by manager

Join The Discussion